Toyota električna vozila za Olimpijadu 2020

Toyota električna vozila za Olimpijadu 2020 su uveliko u pripremi i biće nešto posebno uz visok nivo autonomije vožnje.

Nova vozila su zasnovana na e-Palette dizajnu ali će biti posebno prilagođena olimpijcima i paraolimpijcima. Tako će imati veća vrata, niže podove i električne rampe. Ideja je da sportisti brže i laše ulaze i izlaze, što će biti posebno značajno za takmičare na Para Olimpijadi koji imaju i neke specifične zahteve tokom transporta.

Toyota električna vozila će tokom Olimpijade praviti krugove po Olimpijskom selu i prevoziti osoblje i takmičare do stadiona i arena i oko kampusa po unapred određenim maršutama u putanjama.

Vozila će kontrolisati posebno dizajnirani automatski sistem uz pomoć brojnih kamera senzora i lasera. Dakle, biće potpuno pametna vozila, a Toyota je predvidela četvrti nivo SAE autonimije.

Eksterni sistemi će moći da upozore druga vozila i pešake na skretanje ili drugo kretanje. Recimo veliki ekrani će prikazivate pravac kretanja.

Iako će maksimalna brzina autonomnih elektrilnih vozila biti oko 20 km na sat, u svakom će se nalaziti i operator koji će moći da preuzme kontrolu u slučaju nekih nepredviđenih okolnosti.

e-Palette će biti predstavljena na Tokyo Motor Show od 23. oktobra do 4. novembra ove godine.

Više o električnih vozilima pročitajte na linku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *