Tesla patentirala nove bolje baterije za električne automobile

Baterije za električne automobile i dalje nisu baš sjajne. Ali Tesla intenzivno radi na unapređenju ćelija koje mogu da se koriste za električne automobile, ali i kućne solarne sisteme.

Tako su sada patentirali novu bolju bateriju koja će imati naprednije karakteristike uz nižu cenu proizvodnje. To u praksi znači da bi električni automobil sa novim ćelijama mogao da pređe preko 1.5 milion kilometara bez zamene batera.

Baterije za električne automobile

Nova baterija je zasnovana na litijum jonskoj tehnologiji ali uz sledeću “single crystal” generaciju.

Patent se fokusira na ćelije koje koriste dva aditiva u elktrolitima, a to je vinylene carbonate kombinovan sa 1,2,6-oxodithiane-2,2,6,6-tetraoxide. I upravo u tome je suština boljih performansi ćelija.

Za razliku od drugih proizvođača, Tesla koristi samo dva aditiva što smanjuje troškove i kompleksnost izrade.

A kako su upravo kapacitet baterija ali i njihov vek trajanja odnosno broj ciklusa punjenja glavne prepreke za niže cene električnih automobila, upravo ovakva unapređenja će doprineti sve nižim cenama novih modela. Ako tome dodamo i nižu proizvodnu cenu baterija za električne automobile, to znači da bi za par godina, ne samo njihova eksploatacija već i nabavna cena mogla da bude značajno niža.

Inače, već su na putu baterije koje se pune za samo 6 minuta. izvor: electrec

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *