Električni moped

Električni moped je neprevedno zapostavljena kategorija u svetu električnih vozila. Ali to će se uskoro promeniti, recimo za par godina najviše.

Kalifornijska kompanija Juiced Bikes upravo je predstavila svoj električni moped po imenu Juiced Scorpion. Vozilo izgleda otprilike kao što bi Tomos izgledao u budućnosti, da je imao budućnost.

U poslednje vreme videli smo mnoge hibride koji izgledaju kao bicikli ali zbog snažnog električnog pogona karakteristikama više odgovaraju mopedima. I to možda nije loše ako želite da se provučete sa vrlo moćnim dvotočkašem koga ćete voziti po biciklističkim stazama. Ali ne bi trebalo to da radite, zato što se mopedi ne kreću slučajno po kolovozu a bicikli po biciklističkim stazama,

Električni moped

 

Kod Juiced Scorpion modela to nije slučaj i odmah na prvi pogled je sasvim jasno da se radi o – klasičnom mopedu, ali na električni pogon.

I baš kao što je to regulisano zakonom u Srbiji (i mnogim drugim državama), moped je vozilo na dva točka čija maksimalna brzina nije veća od 45 kilometara na sat. Jasno kao dan i mnogo brže od bicikla..

Tako i Scorpion može da ostvari upravo 45 km na sat.

Prošlo je vreme sporog okretanja pedala. Dobrodošli u budućnost u kjoj će vam električni mopedi pružiti super moći i brzinu“, poručili su iz kompanije.

A za te super moći je zadužen motor od 750 wati koji se nalazi na zadnjem točku. Baterija od 52 volta pruža 1kWh energije što garantuje domet od više nego solidnih 121 kilometar. Ipak, toliki domet nećete ostvariti uz maksimalnu brzinu, već nešto nižu, uz vožnju po savršeno ravnom terenu i bez prevelikog opterećenja.

Baterija može da se skine i lako zameni punom, a zaštićena je bravom pa vam je niko neće ukrasti ako električni pomed ostavite u nekom lošem kraju recimo.

Tu je matrix LCD ekran na kome se prikazuje brzina kretanja, ali i stanje baterija kao i druge karakteristike.

Iza udobnog sedišta nalazi se korpa.

Zanimljivo je da su oba točka opremljena suspenzijama pa će vožnja biti i udoba, a udobna vožnja je obično i sigurna.

Za bezbednost su zadužene disk kočnice i velika LED svetla.

A pazite i ovo. Kako je u pitanju električni moped, tu su pedale i zadnji menjač sa sedam brzina. To znači da kada ostanete bez baterija možete da se dovučete kući okretanjem pedala.

Poprilično velike i široke gume će biti dobre za udobnu gradsku vožnju a povećaće i bezbednost na putu.

Izgleda da će na sedištu biti mesta i za drugog putnika a mala zamerka je nedostatak odmorišta za noge.

Cena još uvek nije objavljena, ali ne zaboravite da će vam za ovakvo vozilo trebati registracija. Ali ćete posle moći da se praktično besplatno vozite po gradu pošto je trošak punjenja baterije praktično nikakav.

Ako vas zanima koliko košta kilometar vožnje na električnom vozilu kliknite na link.

Zanimljvo je da je ponuda električnih mopeda i skutera u Srbiji već dosta solidna, što se možete uveriti i jednostavnom pretragom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *