Baterije za električna vozila koje se pune za 6 minuta

Baterije za električna vozila koje se pune za 6 minuta, samo zamislite da je to moguće. Pa, to bi moglo da bude realno i to vrlo brzo.

Startup nastao sa Cambridge University tvrdi da su napravili revolucionarne baterije koje se pune za svega šest minuta.

Da, to smo već čuli do sada, ali firma Echion Technologies tvrdi da će imati gotov proizvod već sledeće godine.

Baterije za električna vozila

Osnivač startupa dr Jean De La Verpilliere objašnjava kako je napravio novi puder koji menja grafit unutar litijum jonske baterije koji omogućava impresivno punjenje.

“Puder je centralna komponenta litijumske baterije Ovo je nova vrsta pudera koja omogućava punjenje za šest minuta a ne 45 minuta. To podrazumeva i baterije za kola pa će se vaš električni auto dopunjavati kao i klasični modeli”, kaže De La Verpilliere koji se na Cambridgu specijalizovao za nanotehnoligiju i brzo osnovao svoju kompaniju.

On misli da će uskoro biti moguće da dođemo na benzinsku pumpu, odnosno stanicu za punjenje električnih vozila, uključimo kabl, sačekamo par minuta ili odemo da platimo i vratimo se do sasvim punog automobila koji će nam pružiti još par stotina kilometara dometa. Da, na to misli!

Prototip baterije je već gotov i navodno radi a produkcija i komercijalno korišćenje se očekuju sledeće godine pošto su izgleda rešili problem masovne produkcije nove tehnologije.

Moramo da priznamo da smo pomalo skeptični, pošto smo se poslednjih godina naslušali ovakvih priča. Ipak, ako je istina što tvrdi doktor Jean De La Verpilliere čeka nas lepa budućnost električnih vozila. Čak i mnogo brže nego što možemo da zamislimo…

Naravno, ne zaboravite da bi ista tehnologija mogla da se upotrebi i u drugim uređajima. Tako bi električni trotineti, električni bicikli i zapravo svi razni gadgeti poput mobilnih telefona, tableta i laptopova mogli da se napune bukvalno za nekoliko sekundi ili minuta. I to bi zaista promenilo naš svet. izvor

Један одговор на „Baterije za električna vozila koje se pune za 6 minuta“

  1. Da li izbor konstrukcija materijala u celijama i bateriji omogucuju ulaz eelektricne struje koja treba da se konverzuje u hemijsku energiju?
    Na primer, celija 10Ah da bi se napunila za 1h potrebno je da struja bude 10A. Ako se skrati vreme na 30min oda se struja pojacava dva puta odnosno potrebno je 20A ako je 6 minuta onda jacina struje raste na 100A.
    Da li konstrukcija te celije to omogucuje kod energetske konverzije.
    Medjutim, ako je u pitanju kondenzatorsko SKLADISTENJE ELEKTRONA onda je to moguce ali su to onda SUPER KONDENZATORI.
    Molim za odgovor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *