Punjenje električnog trotineta – cena struje i pređenog kilometra

Koliko košta punjenje elektičnog trotineta? Odnosno, koja je cena struje koja se potroši i koliko košta pređeni kilometar? I koliko je to u odnosu na automobile?

Računica nije previše komplikovana i sve ćemo vam objasniti u ovom tekstu.

Ako planirate da uštedite na gorivu i razmišljate o kupovini električnog trotineta, niste pogrešili. Cena pređenog kilometra je neuporedivo niža.

Punjenje električnog trotineta – Koliko košta

Cena jednog punjenja baterije električnog trotineta zavisi od nekoliko faktora a pre svega:

– cene struje
– karakteristika trotineta, odnosno kapaciteta baterije i efikasnosti punjača, odnosno dužine punjenja

Najbolje bi bilo da uzmemo primer najpopularniji model u Srbiji, pa i svetu, električni trotinet Xiaomi Mi m365, koji ima i sasvim prosečne karakteristike pa je dobar kao univerzalni uzorak. Naravno, jači modeli će se puniti duže i trošiće više energije.

Da bismo izračunali kolika je cena struje po jednom punjenja iskoristićemo formulu:

Cena = snaga struje po satu X vreme punjenja X cena električne energije

Da bismo dobili snagu koju koristimo prilikom punjenja (wat) pomnožićemo volte i ampere, odnosno u slučaju modela m365 to je 42 volta x 1.7 ampera jednako je 71,4 wata.

Prosečno punjenje električnog trotineta m365 je do 5 sati.

Dakle:

71.4 X 5 sati prosečnog punjenja X cena struje

Cena struje, odnosno kWh (kilovat časa) se u Srbiji razlikuje u zavisnosti od tarife i zone, ali uzećemo najgori mogući slučaj, kao i najbolji.

Najskuplja cena struje u crvenoj zoni i višoj tarifi je 17.52 dinara za kWh, dok je najjeftinija u zelenoj zoni i noću 1.46.

Kada pomnožimo sve tri stavke 71.4 wata X 5 sati X 17.520 dinara i podelimo sa 1000 pošto su u pitanju cene za kilovate, dobijamo cenu od svega 6.25 dinara po punjenju i to u najskupljoj tarifi u Srbiji.

elektricni-trotineti-cena-struje-kilometra

Ukoliko računamo najjeftiniju struju cena pada na besmisleno niskih 0.52 dinara.

Dodajmo tome i činjenicu da punjači neće biti 100 posto efikasni u korišćenju električne energije, ali opet, to može troškove za punjenje da poveća za oko desetak posto. Uz to, navedene su karaktestike u idealnim uslovima, odnosno domet od 30 kilometara po jednom punjenju je umerenom brzinom, po ravnom terenu i osobom čija težina ne prelazi 70 kg. Ipak, čak i ako ste malo teži i vozite brzo, cena po pređenom kilometru se neće dramatično povećati.

Električni trotineti – Cena vožnje po kilometru

Da bismo izračunali cenu vožnje po kilometru na električnom trotinetu dovoljno je da cenu punjenja podelimo sa maksimalnim dometom.

Dakle, u najgorem slučaju jedan kilometar na električnom trotinetu će vas koštati 0.2 dinara, a 100 kilometara će biti 20 dinara.

Za istu distancu u gradu biste u vrlo efikasnom automobilu potrošili najmanje 5 litara goriva odnosno oko 750 dinara.

Zaključak se sam nameće.

Ako želite da uštedite za prevoz po gradskim ulicama, električni trotinet je neuporedivo isplatljiviji od automobila Kada tome dodamo i činjenicu da ova vozila ne zagađuju vazduh izduvnim gasovima, da su tihi i ne prave saobraćajne gužve, definitivno zaslužuju preporuku.

Takođe, možete nabavku električnog trotineta doživeti i kao investiciju pošto će se sam isplatiti, naravno pošto ćete smanjiti troškove za gorivo. image via

Pročitajte i:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *