Novi zakon o električnim trotinetima u Srbiji stiže do 2021 godine

Novi zakon o električnim trotinetima u Srbiji stiže do 2021 godine. Glavni novitet je da će maksimalna dozvoljena brzina za vožnju po trotoaru odnosno među pešacima biti 6 km/h, što je brzina hoda.

Novi zakon o električnim trotineta u Srbiji

Predlog Novog zakona o bezbednosti saobraćaja urediće pravila vožnje na električnim trotinetima u gradovima.

Zakon sprema radna grupa Ministarstva unutrašnjih poslova, potvdila je pomoćnica direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Svetlana Miljuš.

Ona dodaje i da će se primeniti model koji se već primenjuje u sloveniji.

To znači da vožnja električnih trotineta po kolovozu neće biti dozvoljena. Oni će moći da se voze po trotoaru, ali ne većom brzinom od 6 km na sat, odnosno brzinom hoda pešaka.

Ovog leta je povećana potražnja za električnim trotinetima u Srbiji, pogotovo zbog epidemije korona virusa. Ipak, zabeleženo je i više sudara i povreda. Zato iz Agencije apeluju na sve građane da trotinet ne voze po kolovozu, među automobilima već po trotoaru ali brzinom hoda.

Takođe, novi Zakon će deci do 18 godina zabraniti vožnju električnih trotineta dok će oni do 12 godina obavezno morati da nsoe kacigu tokom vožnje.

Kazne za električne trotinete

Zanimljivo je da su neki gradovi u Srbiji već na lokalnom nivou regulisali vožnju električnih trotineta.

Tako je u Kraljevu Odlukom o tehničkom regulisanju sabraćaja na teritoriji grada omogućeno kažnjavanje zbog vožnje električnih trotineta. Nadležni su Saobraćajna inspekcija i Komunalna policija a kazne su od 5.000 do 75.000 dinara.

Dakle, vodite računa i usporite.

Kako bezbedno voziti električni trotinet saznajte na linku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *