Kupovina električnog trotineta

Kupovina električnog trotineta možda deluje jednostavno na prvi pogled, ali ima nekoliko važnih stvari koje bi trebalo da znate.

Zapravo, postoje velike razlike između različitih modela pa su neke karakteristike električnih trotineta ključne za adekvatan izbor i situacije u kojima ćete ga koristiti.

Prosečan električni trotinet pruža kretanje pet puta brže od hodanja, a uz to su ekološki prihvatljivi, zabavni i mogu vam pomoći da uštedite i vreme i novac za prevoz.

Vrlo važno, za razliku od bicikla, nećete se oznojiti.

Najvažnije karakteristike električnih trotineta su: brzina, domet, vreme punjenja baterije, udobnost i nosivost, pa onda vrste točkova i guma, kočnice. Sve to morate da uzmete u ozbir kada je kupovina električnog trotineta u pitanju i kako biste bili sigurni da ste izabrali najbolju opciju za vaše potrebe.

Ali krenim redom, od verovatno najvažnije stvari a to je udobnost vožnje. Ona zavisi od nekoliko faktora.

Kako se vozi električni trotinet

Kupovina električnog trotineta – Udobnost

1. Brzina električnog trotineta

Brzinu kretanja određuje snaga motora, težina vozača, kapacitet baterija i mekoća guma, kao i podloga kojom se vozite. Brzina navedena u specifikacijama trotineta se obično odnosi na osobu od 70 kilograma na glatkoj podlozi i sa pravilno naduvanim gumama. Dakle, verovatno ćete poželeti da se vozite nešto sporije. Preporuka je oko 20 km na sat, što je više nego dovoljno brzo za gradske destinacije ali dovoljno udobno i bezbedno. Ne zaboravite da je prosečna brzina hodanja svega oko 6 km na sat, a bicikla oko 15 km na sat, pa je sve preko 20 km na sat više nego dovoljno u gradu. Naravno, postoje električni trotineti koji mogu da idu i do 90 km na sat (najbrži električni trotineti) , ali njih ionako ne biste mogli da vozite među pešacima.

2. Točkovi

Za udobnost električnog trotineta točkovi su ključni. A što u oni veći to ćete lakše prelaziti preko neravnina i dobiti bezbedniju i udobniju vožnju. Ne preporučuje se ništa manje od 8 inča. Manji točkovi su podložniji zaglavljivanju u rupama i manje su udobni.

Postoje dve vrste guma. Pune i one na naduvavanje. Prve nećete moći da probušite ali će biti manje udobne i bezbedne. Gume na naduvavanje će biti udobne ali ćete povremeno morati da ih menjate i održavate dopumpavanjem ili krpljenjem.

Što deblje gume sa više šara to ćete lakše savladati prepreke. Glatke gume se preporučuju za asfalt.

3. Suspenzija

Amortizer ili suspenzija radi slično kao i kod bicikla i ublažava udare o ivičnjake i rupe. Trotinet sa velikim gumama ispunjenim vazduhom i suspenzijom će biti vrlo udoban čak i kada vozite po neravnom terenu.

4. Kočnice

Kočnice su ključne za vašu bezbednu vožnju.

Postoje 3 vrste kočnica na električnim trotinetima:

Električne kočnice dodatno pune bateriju, ali nisu previše efikasne. Prednost im je što kod njih nema održavanja.

kupovina-elektricnog-trotineta

Disk kočnice su veoma efikasne po svim vremenskim uslovima. Problem je što moraju da se servisiraju i menjaju. Doboš kočnice su varijanta disk kočnica kojima nije potrebno previše često održavanje a dosta su efikasne.

Kočnice za nogu podrazumevaju fizički pritisak na blatobran. Ali ako niste vozili obične trotinete trebaće vam neko vreme da savladate korišćenje ovih kočnica.

Pre kupovine obavezno probajte trotinet kako biste ustanovili da li vam odgovara udobnost. Ako niste zadovoljni, nećete moći da prelazite kilometre svakog dana na njemu.

Kupovina električnog trotineta – Domet

Domet koji je naveden u specifikacijama se obično odnosi na neke teorijske idealne uslove i kilometražu koju možete da pređete sa jednim punjenjem. Uslovi su lagana, sporija vožnja, osobe do 70 kg po ravnom putu i idealno napumpanim gumama i sa super novom baterijom. Dakle, očekujte nešto manji domet od navedenog.

Kupovina električnog trotineta – Kvalitet izrade

Skoro svi električni trotineti, uostalom kao i skoro sve danas, se pravi u Kini. Kineske fabrike prave sjajne stvari. Recimo mobilne telefone poslednje generacije i vrhunske električne trotinete. Ali prave i đubre koje će crći čim izađete iz radnje. Zato ne bi trebalo da kupujte kopije i trotinete nepoznatih proizvođača.

Kupovina električnog trotineta – Veličina

Proverite specifikacije, odnosno da li električni trotinet može da ponese vašu težinu. Druga dimenzija koja je važna je visina. Trebalo bi da stojite pravih leđa, a ako morate da se savijete da biste držali upravljač, trotinet vam je mali.

Razmislite i o držanju trotineta. Da li može da se sklopi, da li možete da ga smestite u kola. Gde ćete ga čuvati kada ga ne vozite. Gde ćete ga puniti…

Kupovina električnog trotineta – Garancija

Pored samog uređaja, razmislite od koga ga kupujete. I ne samo to već i: koliko je prodavac siguran? Da li će vam garancija važiti dve godine? Da li postoji servis za električni trotinet koji planirate da kupite? Da li će biti delova? Kako ćete nabaviti zamensku bateriju ili punjač?

Naš savet je da odaberete električni trotinet poznatog proizvođača i kupite ga u proverenoj prodavnici u Srbiji. To su svakako Gigatron, Tehnomanija, WinWin ili Xiaomi. Iako će to možda biti nešto skuplje, na kraju će vam se isplatiti.

Ukoliko planirate da električni trotient poručite iz Kine, računajte na porez i carinu koju ćete sigurno platiti prilikom uvoza. Takođe, ako nešto ne bude u redu, verovatno će biti problema oko garancije. Kako ćete ga vratiti u Kinu?

Jeftine kopije i neprovereni modeli će verovatno imati lošije karakteristike i očajno slabu bateriju i pored onog što piše u zvaničnom opisu.

Kupovina električnog trotineta – Još par detalja

Težina

Obratite pažnju i na težinu električnog trotineta. Iako ćete ga uglavnom voziti, odnosno on će vas nositi, ponekada ćete morati i da ga uzmete u ruke. Većina električnih trotineta na tržištu ima masu od oko 15 kg. Sve preko toga ćete teško nositi duže od par minuta.

Nosivost

Ako ste odrasla osoba, velika je verovatnoća da imate neki kilogram viška. Proverite koja je nosivost električnog trotineta koji vas zanima. Najčešće je to do 100 kg. Iako mnogi korisnici imaju i više i koriste ih bez problema to se ne preporučuje, odnosno potražite model sa većom nosivošću kakvih ima u ponudi.

Svetla

Mnogi trotineti imaju ugrađena svetla, prednje belo i zadnje crveno. Ukoliko nema, razmislite o opcijama. Da li ćete moći da dokupite svetla, kako ćete ih montirati i koliko će koštati.

Buka

Neki e-trotienti stvaraju glasan, dosadan zvuk iz motora prilikom vožnje, recimo poput pištanja i to može da bude užasno naporno. A to se ne vidi na slikama pa uvek probajte da ga vozite pre kupovine.

Aplikacija

Moderni, kvalitetni trotineti će po pravilu imati i prateću aplikaciju za pametan telefon, iPhone ili Android. Ona će vam pružati podatke o kretanju, brzini, dometu i energiji koju imate na raspolaganju a moćićete i da podešavate neke napredne funkcije trotineta ili ga digitalno zaključate.

Dodatna oprema

Električni trotineti idu brzo kao i bicikli, a neki i mnogo brže. Zato zaista, uvek, baš uvek nosite kacigu. U mnogim zemljama je ona i obavezna.

Električni trotineti se poprilično kradu, pa ga nikada ne ostavljate na ulici. Ako to morate da uradite vežite ga lancem. Istim kao što se koriste za bicikle. Imate dobru ponudu recimo u Intersportu, a nisu ni skupi.

Držači telefona su poprilično korisni, pa ćete moći da gledate mape vrlo jednostavno a pritom će vam obe ruke ostati slobodne, što je definitivno bezbednije.

Dodatna svetla takođe nisu loša ideja pogotovo ako vozite noću ili po kolovozu.

Kupovina električnog trotineta – Zaključak

Ukoliko tražite električni trotinet za svakodnevno korišćenje i veće distance trebaće vam ozbiljan model, napravljen za redovno korišćenje. Dakle, ne razmišljajte o jeftinim kopijama kao i modelima koji nemaju sigurnu garanciju od dve godine. Ako planirate da ga provozate par puta za rekreaciju, možda je za vas dobra ideja i iznajmljivanje električnog trotineta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *