Kako se vozi električni trotinet

Kako se vozi električni trotinet, zapitao se svako ko nije imao to iskustvo a svakodnevno gleda po ulicama sve više ljudi kako brzo i efikasno izbegavaju saobraćajne gužve ili plaćanje gradskog prevoza na vozilima koja će obeležiti budućnost.

Kako se vozi električni trotinet – Zakon i pravila u Srbiji

Pre nego što vam objasnimo tehniku trebalo bi da znate gde i kako smete da vozite električni trotinet u Srbiji i šta kažu pravila. Zapravo za sada nema zakona koji se bavi ovim vozilima pa to pojednostavljeno znači da, dok ne ugrožavate sebe i druge, smete da ga vozite svuda i pre svega po trotoarima i biciklističkim stazama. Možda i po kolovozu ako imate odgovarajuću signalizaciju, iako nije sasvim jasno da li se tada na električne trotinete odnose sva pravila kao i za bicikle ili motore i automobile.

Električni trotineti mogu da se kreću i među pešacima ali postoji propis koji ograničava maksimalnu dozvoljenu brzinu svih vozila koja se kreću pešačkim zonama i to na 10 kilometara na sat.

Direktorka srpske Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević savetuje da dok se zakonski ne regulišu električni trotineti vozite trotoarom ali brzinom hoda, odnosno oko 6 kilometara na sat.

„To je jedini način da ne ugroze pešake”, dodaje Jasmina Milošević.

Ako želite da ih vozite brže, tu su biciklistčke staze kojih ima poprilično po Beogradu. Više o bezbednoj vožnji električnog trotineta u Srbiji saznajte na ovom linku.

Kako se vozi električni trotinet – Vožnja i upravljanje

Sama vožnja i upravljanje električnim trotinetom su vrlo jednostavni. Za početak, savetujemo da pročitate uputstvo i obavezno nabavite zaštitnu opremu, pre svega kvalitetnu kacigu.

Ukoliko nemate baš nikakvo iskustvo sa trotinetima predlažemo da prvo iznajmite električni trotinet i isprobate vožnju.

Iznajmljivanje električnih trotineta u Beogradu i Novom Sadu

Napunite električni trotinet i probajte da se odgurnete jednom nogom dok vam je druga na gazištu vozila. Ako nikada niste vozili običan trotinet, dajte sebi neko vreme da se naviknete i savladate održavanje ravnoteže i skretanje pri malim brzinama. U početku ne savetujemo da koristite električni pogon trotineta, već se samo odgurujte nogom.

Kada se osetite sigurnije i stabilnije možete da uključite trotinet. Polazak bi trebalo da izgleda ovako:

– Stanite jednom (bolje nedominatnom) nogom na gazište trotineta
– Polako se odgurnite drugom nogom da biste krenuli
– Kada trotinet počne da se kreće stanite sa obe noge na njega.
– Polako pritisnite taster za gas
– Kada ga pustite, na većini električnih trotineta će se aktivirati KERS (sistem za obnavljanje enrgije) i polako ćete usporavati.
– Ukoliko želite da brže ukočite pritisnite ručicu za disk ( doboš ) kočnicu i kada dovoljno usporite spustite jednu na asfalt.
– Da biste skrenuli polako se nagnite na tu stranu i izbegavajte skretanje oštrim okretanjem volana. Tako ćete samo pasti.

Evo i još nekoliko saveta za sigurniju vožnju:

– Ne ubrzavajte na nizbrdicama
– Disk kočnice su veoma efikasne, pa vodite računa kod snažnog kočenja
– Izbegavajte rupe i uzvišenja
– Ne pokušavajte da silazite ili da se penjete po stepenicama, čak i kada vam se čini da su niske
– Ne pritiskajte ručicu gasa dok gurate trotinet a vi hodate pored njega
– Ne kačite teške torbe i stvari za volan trotineta
– Uvek sa dve ruke držite volan. Evo zašto:

 

View this post on Instagram

 

Die erste wilde Fahrt beendet 🛴 Neli fand es super sich durch die Gegend fahren zu lassen und die kleine Maus hat wieder viele Leute zu Lachen gebracht 😂 So einen glücklichen Hund auf einem E-Scooter haben sie bestimmt auch noch nicht gesehen. Eine gute Dreiviertelstunde sind wir durch Köln gedüst und haben am Ende knapp 7€ bezahlt. Als kleiner Sonntagsausflug völlig in Ordnung. Probiert es mal aus, es macht echt Spaß 😊 #escooter #escootercologne #escooterköln #animalsinfluence #dogoftheday #pomeranianworld #ichliebemeinenhund #petfluencer #hundeliebe #pfotenliebe #hunddestages #hundebesitzer #herzenshund #seelenhund #hundeblog #instahund #hundeaufinstgram #hundeleben #hundeglück #hundewelt #lieblingshund #hundefotografie #kleinspitz #spitzliebe #spitz #deutscherspitz #pomeranianlover #kleinspitzliebe #kleinspitzlove

A post shared by Chrissy & Neli (@verspitzt) on

– Ne preporučuje se vožnja više od jedne osobe na trotinet i pogotovo ne dece.
– Ne dirajte rukama diskove kočnice, mogu da budu vreli.

>>> Kako ne bi trebalo da vozite električni trotinet saznajte na ovom linku

Kako se vozi električni trotinet – Obavezna oprema

Uz vaš električni trotinet dobićete i punjač i savetujemo da koristite samo njega, odnosno originalni model. Svi drugi mogu da oštete ili sasvim unište bateriju pa i elektroniku uređaja.

Kaciga je apsolutno neophodna za vožnju električnog trotineta i kupite je odmah. Cene kaciga nisu prevelike (već od 2000 dinara) i tražite modele napravljene za bicikle, sa svim obaveznim bezbednosnim sertifikatima. Ne preporučujemo nabavku polovnih kaciga niti onih jeftinih u kineskim radnjama.

Mnogi električni trotineti imaju ugrađena svetla i ona su takođe obavezna. Razmislite i o tome da kupite dodatnu signalizaciju kako bi vaš bolje uočili. Nije skupa a može da vas spasi nezgode i povreda.

Ako planirate da vozite često i po ulicama, predlažemo da nabavite fluo prsluk ili odeću jarkih, upadljivih boja.

Više o kupovini električnog trotineta pročitajte na linku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *