Kako će električni trotineti biti regulisani zakonom u Srbiji?

Kako će električni trotineti biti regulisani zakonom u Srbiji?

Na to pitanje Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja u Srbiji odgovorio je tokom gostovanja na televiziji N1 gde je rekao da bi korišćenje električnih trotineta trebalo zakonski urediti.

On smatra da bi električni trotineti po svojim karakteristikama mogli da se svrstaju u mopede pošto imaju svoj pogon i ide do 50 kilometara na čas. “Ipak, to nisu mopedi”, dodaje Božović i kaže da kretanje trotoarom može da zavisi od brzine kretanja električnog trotineta.

Pa, kako će električni trotineti biti regulisani zakonom u Srbiji?

“Trotineti koji idu 40 km na sat sigurno se neće kretati po trotoaru, ali oni koji idu do 10 -12 kilometara na sat mislim da ne bi puno smetali na trotoaru ako bi se koristili na pravi način.”

Božović precizira da bi korišćenje kacige trebalo da bude obavezno.

“Svakako, za njih treba kaciga, zaštitna oprema možda štitnici za kolena. Mislim da moraju biti osvetljeni, na određeni način. Nisam siguran koliko su oni dobri za kolovoz pošto ima neravnina a oni imaju izuzetno male točkove i to će izazivati smetnje i destabilizovati vožnju. Bilo bi idealno da se oni spakuju na biciklističke staze tamo gde ih ima ali mislim da treba proširiti i taj segment biciklističkih staza po gradovima.”

Božović kaže da će biti potreban zakon, ali da treba sačekati izmene i dopune zakona u redovnom postupku.

Treba videti i šta su druge države uradile. Kada se pojavi nešto novo na tržištu naročito u saobraćaju, uvek treba da pustite da vidite šta su ti stranci uradili pa to da izanalizirate i vidite da li je u kojoj meri primenjivo kod nas.”

Pogledajte celu emisiju u kojoj se govori o edukaciji, kretanju pešaka i potencijalnim problemima sa električnim trotinetima i eventualnim testovima u saobraćaju i kako bi svi mogli da budu bezbedniji:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *