Kako bezbedno voziti električni trotinet

Ako ste razmišljali o kupovini ili iznajmljivanju, sigurno ste se zapitali i kako bezbedno voziti električni trotinet.

Niste jedini i stvar je dosta ozbiljna i ne baš sasvim jasna.

Sa sve većom popularnošću bezbedna vožnja električnog trotineta u Srbiji i drugim evropskim gradovima je sve važnije pitanje za mnoge korisnike ovih vozila.

Postoji nekoliko važnih stvari koje bi trebalo da znate o zakonima u Srbiji, ali i bezbednosti u saobraćaju kako vas tako i drugih učesnika i pešaka.

U ovom trenutku propisi u Srbiji ne prepoznaju električni trotinet kao prevozno sredstvo. To znači da (uglavnom) niste ograničeni određenim pravilima, ali jeste bezbednošću za sebe i druge.

Kako bezbedno voziti električni trotinet

Čim kupite ili iznajmite električni trotinet, morate da odlučite gde ćete ga voziti. Opcije su trotoar, kolovoz i staze za bicikle.

Iako to nije sasvim jasno definisano, za sada, odnosno dok se ne donese zakonska regulativa, trebalo bi da možete da vozite trotinete svuda.

Ipak, gde god da vozite eletrični trotinet, bilo da vozite po trotoaru ili po kolovozu dužni ste da vodite računa o drugim učesnicima u saobraćaju i saobraćajnim propisima.

Najvažnija stvar koju bi trebalo da znate jeste da ste na električnom trotinetu sporiji od automobila i drugih motornih voza, a na kolovozu ste znatno bržu od pešaka po koje ste i potencijalno opasni.

To znači da je odgovornost na vama i tada bi trebalo da pobedi zdrav razum.

Obavezno nosite kacigu, kao i odeću upadljivih boja, ili recimo fluo prsluk kako bi vas lakše i brže uočili drugi vozači i pešaci.

Posebnu pažnju obratite na decu koja su nepredvidiva u ponašanju.

Budite svesni da su električni trotineti i dalje novi, za razliku od bicikala. Stvar je u tome da ljudi lako i bez razmišljanja prepoznaju biciklistu i znaju kako se i kojom brzinom oni kreću. Položaj tela kod električnih trotineta je drugačiji i ljudima će osoba sa spuštenim rukama, čak i kada je na trotinetu na prvi pogled izgledati kao pešak. I to je potencijalno problem, ali i opasnost.

Zato budite posebno obazrivi, pravite distancu i ostavite dovoljno prostora za kočenje i reakciju.

Takođe, na električne trotinete se po svemu sudeći odnosi propis koji ograničava maksimalnu dozvoljenu brzinu svih vozila koja se kreću pešačkim zonama. A to je svega 10 kilometara na sat, što je više nego duplo manje od maksimalne brzine prosečnog električnog trotineta, recimo modela Xiaomi Mi m365.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja u Srbiji Jasmina Milošević kaže da su tehnološka dostignuća i masovnost električnih trotineta iznenadili građane i zakonodavstvo ne samo kod nas, već i širom Evrope i sveta.

“Moja preporuka, na osnovu razgovora i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, jeste da se, dok se zakonski ne regulišu električni trotineti, oni kreću trotoarom, ali ne brzinom većom od brzine hoda, a to je otprilike šest kilometara na sat. To je jedini način da ne ugroze pešake”, objasnila je Milošević,

Dakle, verovatno najbolje rešenje u ovom trenutku jeste da električne trotinete bezbedno vozite po biciklističkim stazama kada god možete i uključite zdrav razum uz punu pažnju o pešacima i poštovanje saobraćajnih propisa.

Kako bezbedno voziti električni trotinet – Kacige

Gde god da vozite uvek bi trebalo da nosite kacigu. Izbor je veliki, a kacige nisu previše skupe. Možete ih naći za 2 do 3 hiljade dinara u prodavnicama sportske opreme. Ne zaboravite da tražite kacige predviđene za bicikle, a važno je da one imaju sve neophodne sertifikate bezbednosti. Dakle, kacige za građevine ili druge sportove se ne preporučuju pošto su napravljene za drugačije opasnosti i situacije. Kacige za bicikle pa i električne trotinete su dizajnirane tako da vašu glavu štite od tupih udara, koji su najveća opasnost prilikom vožnje.

Važno je da odaberete kacigu prave veličine koja vam savršeno odgovara pa je uvek probajte pre kupovine. Takođe, nikada ne kupujte polovne kacige pošto se njihove karakteristike i sposobnost da vas zaštite smanjuju sa godinama. Posle padova i udaraca kacige bi trebalo zameniti, a za polovne ne znate kako su korišćene i da li su bile oštećene. Dakle, uvek birajte nove kacige.

Ponudu kaciga pogledajte recimo na planetbike stranicama gde imate veoma dobar izbor i različite cenovne kategorije kao i veličine.

Kako bezbedno voziti električni trotinet – pravila za vožnju od 2020 godine

Kako-bezbedno-voziti-elektricni-trotinet

Nedavno su u Agenciji za bezbednost saobraćaja potvrdili da je počela izrada novog Zakona o bezbednosti saobraćaja koji će regulisati i vožnju električnih trotineta.

Još uvek se ne zna kako će sve izgledati. Ipak, Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja je rekao da bi država trebalo da motiviše građane na upotrebu električnih trotineta pošto oni smanjuju saobraćajne gužve u gradovima, zagađenje i unapređuju kvalitet života.

„Moje mišljenje je da su oni po svojim karakteristikama najbliži biciklistima i da ih treba regulisati najsličnije tome“, kaže Okanović.

Agencija za bezbednost saobraćaja u Srbiji zastupa stav da bi električnim trotinetima trebalo dozvoliti kretanje po trotoarima ali ne većom brzinom od hoda, odnosno oko šest kilometara na sat.

„To je jedini način da ne ugroze pešake“, kaže Jasmina Milošević.

Brži trotineti bi se kretali biciklističkim stazama, dodaje ona. Novi Zakon bi trebalo da bude usvojen uskoro a njegova primena se očekuje od sledeće, 2020 godine.

Dakle, električni trotineti imaju svoje mesto u gradovima a uskoro će biti i jasnije koja pravila je potrebno da poštujete u Srbiji.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je najavio donošenje novog zakona koji će regulisati vožnju električnog trotineta u Beogradu. Više pročitajte na linku.

A koji su najbrži trotineti na svetu otkrijte na linku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *