Električni trotineti u Beogradu

Električni trotineti u Beogradu su sve češća pojava. I to je uglavom dobro, zato što su oni brzi, ne zagađuju prirodu i ne stvaraju buku i saobraćajne gužve.

Kao prevozno sredstvo, električni trotineti mogu da budu sjajna alternativa kolima i gradskom prevozu. Ali samo kada se voze po biciklističkim stazama, odgovorno i pametno. Koliko košta kilometar vožnje na električnom trotinetu pročitajte ovde.

A to znači da u svakom trenutku treba voditi računa o bezbednosti i sebe i drugih učesnika u saobraćaju i posebno pešaka. To u praksi znači i da vozite električne trotinete po biciklističkim stazama pre svega. To je najsigurnije i najlegalnije (iako u ovom trenutku zakoni u Srbiji ne prepoznaju električne trotinete kao vozila). Ukoliko vozite električni trotinet po trotoaru, smanjite brzinu na brzinu hoda, odnosno oko 6 kilometara na sat. Ukoliko vozite kolovozom, obavezno je da imate kacigu i da se pridržavate baš svi saobraćajnih propisa.

Ovde imate tekst o bezbednoj vožnji električnih trotineta.

Električni trotineti u Beogradu – Negativne reakcije

Sa druge strane, električni trotineti u Beogradu su izazvali mnoge (često negativne) reakcije. A kako i ne bi kada su recimo ovakve scene ka na slici gore česte. Sliku smo snimili ove nedelje u Zemunu i videli smo dva dečaka od oko desetak godina kako se voze na jednom električnom trotinetu, po kolovozu, provlačeći se između automobila. Ni to nije bilo dovoljno nego su prošli i kroz crveno ugrožavajući svoju bezbednost a možda čak i živote. Sve to bez kaciga.

Zato smo apsolutno protiv kupovine i smatramo da električni trotineti nisu za decu. Zašto je to tako, pročitajte na linku.

Takođe, ne zaboravite da električni trotineti nisu za rekreaciju. Ako se vozite po Ušću i stojite na trotinetu vi se ne rekreirate. Da, verovatno je bolje nego da blenete u ekran, ali opet je lošije od vožnje bicikla ili trčanja.

Pre kupovine električnog trotineta zato savetujemo da ga iznajmite i isprobate. Ovde imate sve o iznajmljivanju trotineta u Srbiji. Ako vaši klinci žele da isprobaju električne trotinete za decu, i njima ih iznajmite da ih prođe želja. I svakako nemojte da im kupite i date im slobodu da rade sve što žele, zato što to može da dovede do scene kao sa slike gore.

Da li su električni trotineti zato loši? Ne naravno, ali oni su dobri samo kao prevozno sredstvo. A ne kao sredstvo rekreacije ili vozilo kojim ćete dovesti sebe i druge u opasnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *