Električni trotineti kao ekološka vozila

Električni trotineti se često reklamiraju kao ekološka vozila. A kako i ne bi kada je njihova potrošnja energije minimalna. Koliko košta kilometar na električnom trotinetu i koliko ćete uštedeti u odnosu na transport kolima ili gradskim prevozom možete da pročitate na linku.

I nema dileme da električni trotineti imaju brojne prednosti. Ne zagađuju vazduh, štede gorivo i ne prave saobraćajne gužve. Uz to su brzi i tihi.

Ipak, nije sve tako jednostavno. Odnosno, potrebno je da se ispune neki uslovi da bi električni trotineti zaista bili dobri za prirodu i naše životno okruženje.

Električni trotineti kao ekološka vozila

To što sami električni trotineti ne proizvode ugljen dioksid i štetne gasove ne znači da je proces njihove proizvodnje, punjenje i transport podjednako čist ili zelen.

Zapravo, po nekim analizama električni trotineti u određenim uslovima mogu da budu i gori po prirodno okruženje od klasičnog gradskog transporta.

Naučnici sa North Carolina State University kažu da je potrebno posmatrati ceo životni ciklus proizvoda. Otkrili su kako električni trotineti sami po sebi jesu dobri za prirodu, ali da se oni najčešće proizvode u Kini, u ne baš sjajnim uslovima i od energije koja nije dobijena iz održivih izvora kao i da njihov transport ima velik uticaj na prirodu. I to ne samo transport od fabrike do prodavnice (koji ima mali otisak), već i tranport po gradovima, koji se po pravilu obavlja kolima i kombijima na klasično fosilno gorivo.

Posebno su problematične kompanije za iznajmljivanje koje električne trotinete razvoze po gradovima, skupljaju ih kako bi ih napunili preko noći ili ih postavljaju na druge lokacije.

Kada se sve obračuna, takvo korišćenje trotineta je gore za ekologiju od gradskog prevoza, kažu naučnici.

Zanimljivo je da je polovina ispitanika koji su iznajmljivali električne trotinete rekla da bi u njihovom nedostatku vozili bicikle ili hodali. Što je definitivno bolji izbor.

Još 11 posto bi ušlo u gradski autobus. Samo 34 posto bi koristilo kola ili taksi.

Dakle, nije sjajno.

Ali nije sve loše i može da bude mnogo bolje.

Električni trotineti itekako mogu da budu ekološka vozila. Ukoliko vozite električni trotinet umesto kola svakog dana, uradili ste pravu stvar za usporavanje globalnog zagrevanja. Dakle, električni trotinet je bez dileme bolji od automobila i to je činjenica oko koje se naučnici slažu.

Kako možete da budete još efikasniji?

Pa, produžite im rok trajanja. Nemojte ih menjati na svakih nekoliko meseci već kupite trotinet i vozite ga godinama. Ako se pokvari – popravite ga. Ako baterija oslabi, zamenite je. Stare reciklirajte.

Što se tiče kompanija koje ih iznajmljuju, one mogu da urade puno toga. Osnovna ideja je da ne troše resurse na njihovo vozikanje po gradu već da se trotineti preko noći pune na mestima gde su potrebni, odnosno na ulicama.

Pročitajte i:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *