Električni trotinet Xiaomi Mi M365 – Sve što bi trebalo da znate

Električni trotinet Xiaomi Mi M365 je već neko vreme najpopularniji na svetu i može se reći da ima legendarni status. Ako ga posedujete, verovatno već znate njegove dobre i loše osobine.

A ako planirate da ga nabavite, onda ste na pravom mestu.

Električni trotinet Xiaomi Mi M365

Elektricni-trotinet-Xiaomi-Mi-M365

Po istraživanju koje je sproveo r/ElectricScooter, Xiaomi Mi M365 je bio ubedljivo najpopularniji električni trotinet na svetu tokom 2018. godine. I po svim podacima lidersku poziciju je zadržao i ove, 2019 godine.

I to nije slučajno. Velika većina njegovih ponosnih vlasnika ističe izuzetnu izdržljivost. Ovde imate tekst o iskustvima korisnika Xiaomi Mi M365.

Osnovne karakteristike ovog modela su postale zlatni standard na tržištu električnih trotineta:

  • Domet: 30 kilometara
  • Maksimalna brzina: 25 km na sat
  • Težina: 12 kg
  • Maksimalna nosivost: 100 kg

Električni trotinet Xiaomi Mi M365 – Kočnice

Xiaomi Mi M365 ima čak tri kočnice. Najvažnija i najefikasnija je disk kočnica na zadnjem točku. Disk je najefikasniji sistem kočenja koji se nalazi čak i u bolidima Formule 1, pa će lako zaustaviti i električni trotinet. Dakle, ukopaće vas, pa pripazite kako kočite.

Druga kočnica je elektronska i u pitanju je KERS koji će energiju kretanja iskoristiti da dopuni bateriju. To je odlično za domet, ali nije baš efikasno kao disk kočnice. Čim pustite gas KERS će se aktivirati pa ćete polako usporavati.

I na kraju, tu je nožna kočnica, kao kod klasičnih trotineta. Ona podrazumeva da pritisnete blatobran koji će naleći na zadnju gumu i čistim otporom usporiti kretanje trotineta.

Sve tri kočnice imaju svoju funkciju a činjenica da postoji nekoliko načina da se zaustavite je više nego dobra preporuka, pošto pruža viši nivo sigurnosti.

Električni trotinet Xiaomi Mi M365 – Motor i karakteristike

Xiaomi Mi M365 pokreće motor od 250 wati bez četkica sa najvećom snagom od 500 wati. Pokazao se kao izuzetno pouzdan i izdržljiv.

Motor će biti dovoljno snažan da vozi maksimalnom brzinom od 25 kilometara na sat. Računajte da se to odnosi na ravan teren i sa vozačem ne težim od 70 kilograma, uz idealno napumpane gume. Ukoliko je baterija malo slabija, ili imate više od 70 kg, ili teren nije baš idealan, računajte na nešto manju brzinu.

Maksimalna brzina, pa čak i ubrzanje mogu da se unaprede menjanjem firmware-a vozila, mada verujemo da ćete tako izgubiti garanciju a cena veće brzine će biti i manji domet.

Što se tiče dometa, on je u idealnim uslovima 30 kilometara. Ipak, većina korisnika kaže da će on najčešće biti oko 25 kilometara sa jednim punjenjem.

Ako vas zanima koliko košta jedno punjenje Xiami Mi električnog trotineta kliknite na link.

Takođe, što baterija bude slabila, to ćete imati manji domet. Ali bar nekoliko godina bi trebalo da budete sasvim spokojni. Ako čuvate bateriju na vašem električnom trotinetu.

Punjenje baterije od nula do 100 posto traje nešto više od 5 sati.

Električni trotinet Xiaomi Mi M365 – Gume

Točkovi su od 8 inča a gume se naduvavaju, što je dobro rešenje imajući u vidu da trotinet nema suspenzuju. Zato će bar mekane gume uspeti da doprinesu udobnosti.

Loša strana je što mogu da se probuše i što ćete morati da ih posle nekog vremena promenite ali i redovno proveravate pritisak.

Električni trotinet Xiaomi Mi M365 – Kvalitet izrade

Ovaj model se može pohvaliti minimalističkim, ali izuzetnim dizajnom a kvalitet izrade ne zaostaje. Kontrole su jednostavne i dobro postavljene, lako se sklapa i još lakše rasklapa. Xiaomi Mi nema ekran, a sve važne informacije o vožnji ćete dobiti preko aplikacije za vaš pametni telefon.

Pohvalu zaslužuje i činjenica da je Xiaomi ugradio prednje i zadnje svetlo u kućište uređaja, pa nećete morati da ih dokupljujete. Prednje je odlično, postavljeno visoko i biće upadljivo i efikasno. Zadnje svetlo je nisko, ali i nije moglo drugačije da se postavi, i ne previše jako. Zato savetujemo da dokupite zadnja svetla.

Električni trotinet Xiaomi Mi M365 – Vožnja

Već posle par metara biće vam jasno da je Mi M365 izuzetno prijatan za vožnju. Komadne se nalaze baš tamo gde bi trebalo, a lako će savladati manje neravnine. Ne očekujte off road vožnju, zbog nedostatka suspenzija, pa zato ni ne pokušavajte da vozite preko ivičnjaka, stepenica i večih neravnina i rupa.

Volan je pregledan i logičan. Taster za uključivanje je na sredini. Desnim palcem ubrzavate, dok levom rukom kočite. Tu je i zvonce.

Četiri diode označavaju stanje baterije.

Brzinu, distancu i druge važne detalje o vožnji možete da vidite preko aplikacije na pametnom telefonu, pa možda nije loša ideju da kupite kvalitetan nosač.

Električni trotinet Xiaomi Mi M365 – Prenošenje

Sa svega 12 kilograma i mogučnošću sklapanja Xiaomi Mi M365 je vrlo zgodan za prenošenje. Možete da ga držite u gepeku od kola ili ponesete sa sobom u kancelariju, autobus ili voz.

Mehanizam za rasklapanje je više nego jednostavan.

Električni trotinet Xiaomi Mi M365 – Cena i kupovina

Xiaomi Mi M365 možete da kupite na nekoliko mesta u Srbiji. Za početak tu je zvanična prodavnica i tamo mu je cena 59.999 dinara, odnosno oko 500 evra. Na oglasima ih imate za manje od 400, ali u tom slučaju ostaje pitanje garancije, ako dođe do kvara. Tu su i jeftine kopije, pa i na njih obratite pažnju. Možete i da ga kupite recimo u VIP na 24 rate po 2500 dinara, što zaista nije mnogo.

Zaključak

Xiaomi Mi M365 je najpopularniji električni trotinet na svetu. I toliko ljudi koji su ga kupili jednostavno nije moglo da pogreši. Pa nećete ni vi.

Ovaj model pruža odličan odnos cene i kvaliteta i idealan je kao prvi električni trotinet koji ćete kupiti.

Xiaomi je neke primerke trotineta Mi povukao zbog problema sa šrafovima. Ovde imate detalje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *