Punjači za električne automobile u Srbiji

Punjači za električne automobile u Srbiji i dalje nisu dovoljno zastupljeni. Ipak, kako u Srbiji i dalje postoji manje od 200 (info iz 2018 godine: 128 električnih i 204 hibridna vozila, po podacima Miloša Petrovića iz Centra za električna i hibridna vozila, Novosti, 24.maj. 2018.), čini se da za sada ni nema previše potrebe za njima. Sa druge strane, mnogi potencijalni kupci u Srbiji se žale upravo na teškoće prilikom punjenja svojih električnih automobila. I posledica je da u Srbiji niti ima dovoljno punjača niti ima dovoljno vozila, koja ne stvaraju buku ni zagađenje.

Punjači za električne automobile u Srbiji

Što se tiče punjača oni se nalaze na nekoliko mesta i pre svega su namenjeni putnicima na auto putu, koji prolaze kroz Srbiju.

Ministarstvo građevine i Putevi Srbije su 2017. godine postavili 5 brzih punjača za električne automobile uz glavni koridor. Oni se nalaze u Preševu, šidu, Subotici, Dimitrovgradu i u Bubanj Potoku odnosno na izlazu iz Beograda. I to zaista jeste dovoljno da neko u svojoj Tesli bez problema prođe kroz Srbiju. Dobra vest je da je korišćenje i dalje besplatno, a da su punjači poslednje generacije i da na njima mogu da se pune praktično svi električni automobili. Svi poseduju tri priključka, dva za DC brzo punjenje i jedan za AC punjenje.

To znači da punjenje u praksi traje oko 30 minuta, što je odlično. Ipak, to je dobro, ali samo u slučaju malog broja električnih automobila. Ukoliko bi se na jednom punjaču pojavilo nekoliko vlasnika u isto vreme došlo bi do ozbiljne gužve i zadržavanja na putu, odnosno produženja vremena tranzita kroz Srbiju.

Stručnjaci kažu da se punjači redovno koriste i da postoji potreba za instalacijom više stanica. Tako JP Putevi Srbije najavljuje postavljanje i instalaciju još desetak elektro punjača, takođe na važnim saobraćajnicama. Za sada se ne zna kada bi ovaj projekat mogao da bude završen, a ne znaju se ni tačne lokacije. Po nekim procenama, optimalan broj punjača za električne automobile bi bio čak oko 15 i to samo od Beograda do Niša, ali da tačan broj zavisi i od broja automobila koji ih koriste.

Ukoliko vas zanimaju tačniji podaci možete da skinete aplikacije Plug Surfing ili Plug Share i uz pomoć njih otkrijete tip i zauzetost punjača kako u Srbiji tako i okolnim zemljama.

Takođe, možete ida u Google mapi kucate EV chargers i dobićete prikaz najbližih lokacija.

Punjači za električne automobile u Beogradu

Što se tiče Beograda, niko ne zna koliko tačno ima punjača, ali po svemu sudeći da ih ima desetak. Ne računajući one koje koriste privatni korisnici u svojim garažama.

Izvesno je da će se ovaj broj povećavati, kako se budu zidale modernije garaže i parkinzi i kako bude povećan broj električnih automobila na ulicama.

Dodatak: Najavljeno je skoro aktiviranje punjača za električne automobile u TC Merkator na Novom Beogradu, kao i u Shopping centru Ušće. Čim saznamo nešto novo o tim lokacijama za punjenje električnih automobila, objavićemo…

CarGo punjači za električna vozila u Beogradu i Srbiji

CarGo je najavio da će u Beogradu i Srbiji postaviti nvoe punjače za električna vozila.

Direktor kompanije, Vuk Guberinić najavio je saradnju sa rumunskom softverskom kompanijom Safe Fleet na razvoju šire mreže električnih punjača.

“Na ovaj način ne samo da ćemo raditi na smanjienju emisije štetnih materija, već verujemo da ćemo podstaći i rast turizma. Sve više evropljana koristi električne automobile, a Srbiju zaobilaze kada vide da na mapi ovde nemaju gde da napune svoja kola“, rekao je Guberinić.

“Elektro punjači na javnim i privatnim parkiralištima su neophodna infrastruktura. Ukoliko se naši planovi ostvare, to će dodatno podstaći građane da nabave električne automobile, što će biti ozbiljan korak ka izgradnji zdravije Srbije”, kaže Guberinić.

Šta su najveći problemi električnih automobila?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *